Jedan prosječan dan u obitelji kolibrića

Jedan dan u Petrovoj obitelji

Obitelj Kolibrića živi jednu drugačiju svakodnevicu, tešku, no u isto vrijeme posebnu…tu se ljubav pokazuje u najljepšem svjetlu.
Da bi Kolibrić mogao doći u svoje gnijezdo, svojoj kući, roditelji prolaze bolničku edukaciju koja katkad traje i nekoliko mjeseci, ovisno o zahtjevnosti bolesti i stanju djeteta. U svom domu trebaju organizirati prave male jedinice intenzivnog liječenja kako bi osigurali najbolju moguću njegu za svoje dijete. Naš Kolibrić Petar i njegova vesela obitelj, pokušat će vam pokazati kako izgleda jedan njihov dan.

Jutro

Jutro počinje uz aspiriranje (tzv. usisavanje) sline u kanili, ustima i nosiću kako nakupljeni šlajm ne bi uzrokovao teškoće u disanju. Iako je sam postupak aspiriranja malo neugodan, Petar to hrabro podnosi. Slijedi umivanje, pranje zubića… Petar ima traheostomu, tj. kirurški napravljen otvor na prednjoj stijenci vrata kako bi lakše disao i kako bi se omogućila bolja prohodnost dišnog puta. U traheostomu je umetnuta kanila. Traheostomu i kanilu zbog specifičnosti dišnog puta treba redovito i pravilno njegovati. Svakodnevno se mijenja trakica i podlošci ispod kanile.

Doručak – hranjenje

S obzirom da zbog slabih mišića ne može gutati, Petar ima takozvani PEG – to je poseban kateter postavljen kroz mali rez u trbušnoj stijenci koji služi za prehranu. Hraniti se može putem pumpe ili štrcaljke/šprice. Pomoću pumpe za hranjenje, osigurano mu je jednostavnije hranjenje te dovoljan unos kvalitetnih hranjivih namirnica, tekućine kao i vitamina i minerala. Na tržištu postoje gotovi hranjivi preparati koji se mogu koristiti putem PEG-a.

Fizikalna terapija

Svakodnevno kod Petra dolazi fizioterapeut koji s njim vježba individualne pasivne vježbe kako bi se opustili mišići, poboljšala cirkulacija, povećala mobilnost zglobova, odgodile kontrakture te ublažila bol. Dobrobiti vježbanja su brojne i direktno utječu na kvalitetu njegova života. Fizioterapeut provodi i edukaciju roditelja kako bi oni svakodnevno provodili potrebne vježbe. Ponekad ulogu instruktorice i maserke preuzme i Petrova sestrica. Vidi se koliko on u tome uživa!

Respiratorna terapija

Važno je i redovito provoditi drenažu dišnih putova koja uključuje različite drenažne položaje i perkusiju tj. poseban način lupkanja grudnog koša koji olakšava izbacivanje sluzi iz pluća. Vjerojatno ste uz Petrov krevet primijetili veći aparat koji ima pričvršćene prozirne cijevi to je respirator ili aparat za umjetno disanje. On služi da nadomjesti disanje ako je ono nedovoljno.

Ručak

Osim već spomenutih gotovih pripravaka, Petar može jesti i mamine juhe, variva i slično. Sve mora biti dobro izmiksano kako bi nesmetano prolazilo kroz kateter. Nakon fine klope, ako je vrijeme pogodno, Petar odlazi šetnju. Posebno voli gledati more i galebove.

Odmor

Iako ne može ništa govoriti, njegovo lice i oči sve kažu, kada je zadovoljan i kada mu nešto smeta! Voli se družiti s drugom djecom, ići u šetnje uz more i gledati crtiće, a posebno Bumbu i Timmyja!

Večera i spavanje

Nakon klope voli se maziti, a najviše voli kada ga mama i tata maze i ljube ♥