Pravo na oslobađanje plaćanja cestarine za uporabu autocesta

Pravo na oslobađanje plaćanja cestarine za uporabu autocesta i objekata s naplatom ostvaruje se samo uz predočenje smart kartice (koju, na zahtjev osobe s invaliditetom, a temeljem rješenja Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, izdaju Hrvatske autoceste d.o.o.) i to isključivo kada osoba s invaliditetom upravlja ili je putnik u osobnom automobilu koji ima u vlasništvu ili ga koristi temeljem ugovora o leasingu. Zahtjev za izdavanje smart kartice podnosi se osobno ili poštom na adresu: Hrvatske autoceste d.o.o., Jadranska avenija 6, 10250 Lučko.

Dodatne informacije mogu se zatražiti na brojevima telefona: (01)6504 812, (01)6504813 ili na besplatnom info telefonu 0800 0422.

Uz zahtjev potrebno je priložiti:

  • presliku rješenja Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture,
  • presliku osobne iskaznice i
  • fotografiju dimenzije 2,5 x 3 cm.

Podnositelj zahtjeva plaća Hrvatskim autocestama d.o.o. cijenu izrade i izdavanja smart kartice u iznosu od 20,00 kuna kod osobnog preuzimanja smart kartice, odnosno 37,50 kuna kod dostave smart kartice na kućnu adresu putem pošte.

VAŽNO: Na kraju, treba podsjetiti na obvezu osoba s invaliditetom da obavijeste Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o svakoj promjeni koja utječe na ostvarivanje spomenutih prava, u roku od 15 dana od dana nastanka promjene.

Sve informacije mogu se dobiti na info telefonu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture (01)6169445, svakim radnim danom od 12,00 do 14,00 sati.